Wat zijn emotionele blokkades eigenlijk en hoe ontstaan ze?
Je hebt het mij al vaker horen gebruiken, of misschien ken je de term wel vanuit een andere situatie; Emotionele blokkades.
Maar, wat zijn emotionele blokkades eigenlijk? Hoe beïnvloeden ze jouw dagelijkst leven? Wat doen ze met je hoofd, met je lijf?
Emotionele blokkades zijn emoties die vast zitten in jouw lichaam, en die voor klachten zorgen.
Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze – TCG, heeft elke klacht een emotionele blokkade ten grondslag liggen.
Dit kunnen allerlei klachten zijn. Denk aan fysieke klachten als hoofdpijn, blaasontsteking, nek en schouderklachten, slaapproblemen, rugklachten, blaasproblemen, astma.
Maar ook mentale klachten als angsten, belemmerende gedachten, depressie, stress en burn-out klachten, moeite met grenzen stellen, perfectionisme, een hoge lat, laag zelfbeeld.
Maar hóe ontstaan die blokkades dan?
OP het moment dat jij een emotie voelt (met je rechterhersenhelft) en de emotie verwerkt (met je linkerhersenhelft) zijn jouw hersenhelften goed verbonden met elkaar. Maar als jouw hersenhelften niet goed samen werken, door wat voor reden dan ook, dan voel je wel een emotie, maar die wordt dan vastgezet in het systeem, op het celgeheugen van een orgaan.
Die emotie kan op den duur voor klachten zorgen.
Dit kunnen dan dus zowel fysieke als mentale klachten zijn.
Een emotionele blokkade kan op 3 verschillende manieren ontstaan.
Door een gemiste basisbehoefte -
Je kreeg wel wat je nodig had in de basis van buitenaf, zoals kleding, eten en onderdak, maar van binnenuit, miste je misschien iets. Zoals erkenning, of je voelde je niet gehoord of gezien.
Geconditioneerd gedrag –
Je paste je aan, aan je omgeving en deed wat er van je verwacht werd.
Je hoorde of zei dingen als ‘schouders eronder en weer door’, ‘brand is erger’, ‘niet lullen maar poetsen’, ‘ik moet presteren om succesvol te zijn’.
Trauma –
De emotie was gewoon te groot om te kunnen verwerken en werd vastgezet in jouw lichaam. Dit kan één grote gebeurtenis zijn geweest maar ook kleinere gebeurtenissen die zich bleven herhalen.
Deze emoties slaan zich dus op, op het celgeheugen van een orgaan.
Zo zal verlangen, verdriet of teleurstelling zich op je longen opslaan. En kun je daardoor het gevoel hebben dat je niet heel diep kunt ademhalen, of kun je zelfs astmatische klachten ervaren.
Emoties als jaloezie, onderdrukte boosheid, een hoge lat of frustratie kunnen zich opslaan op je lever. Je kunt dan ervaren dat je lontje korter is, of dat je gespannen spieren hebt.
Je zorgen maken, je afgewezen voelen en moeite hebben met het aangeven van grenzen, die slaan op je maag. Waardoor je je misschien sneller misselijk voelt of het gevoel hebt dat er iets op je maag drukt.
De dikke darm helpt het lichaam bij het loslaten van wat niet langer nodig is. Dit is letterlijk, maar ook energetisch gezien zo. Thema’s als controle, perfectionisme en moeite hebben om dingen los te laten worden vaak in verband gebracht met de dikke darm. Dit systeem kan dan uit balans raken, waardoor mensen moeite kunnen hebben om naar het toilet te gaan en last hebben van obstipatie, of juist vaak last hebben van diarree, dingen te snel los laten, zonder dat het echt verwerkt is.
Veel mensen hebben in spannende situaties last van hun darmen.
Emoties zoals liefdesverdriet, je gekwetst of afgewezen voelen, verlangen naar vrijheid en je afsluiten voor emoties zijn emoties van het hart.
Je kunt dan hartkloppingen ervaren, maar ook onrust, slecht slapen, moeite met ontspanning kunnen nemen en een leegte ervaren.
Dit zijn enkele voorbeelden van wat er gebeurt als een emotie dus niet goed gevoeld wordt.
Veel mensen denken dat een emotie lang blijft hangen, maar dat komt omdat we er heel erg over na gaan denken. We gaat het rationaliseren, over analyseren, of onderdrukken het, duwen de emotie weg.
Maar eigenlijk duurt een emotie maar ongeveer 90 seconden.
Alleen al de emotie even erkennen, want dat is wat een emotie wil, even gevoeld worden, helpt al om de lading er van af te halen.
Stel, jij voelt je geïrriteerd.
Vraag jezelf dan eens; wat wil deze emotie mij vertellen?
Waar voel ik deze emotie?
Mag deze emotie er gewoon even zijn, zonder dat ik er iets mee moet doen?
Wanneer je dit regelmatig doet, ontstaat er ruimte in je lijf en rust in je hoofd.
Daarnaast denken we vaak dat de emoties die we voelen, alleen samen hangen met het moment waarin we ons bevinden. Maar het kan ook nog eens zo zijn dat jij iets in jouw rugzakje hebt zitten, wat niet eens van jou is, wat is doorgegeven op jou vanuit eerdere generaties, zoals je ouders of voorouders.
Want zij hebben niet alleen hun haarkleur of kleur van hun ogen aan jou doorgegeven, maar ook emoties die zij hebben vastgezet, hebben zij doorgegeven op jou.
Stel, je bent je op een al wat drukke ochtend aan het haasten om op tijd aan te komen op je werk. Je ging al iets te laat van huis, want de kinderen werkte niet mee, waardoor je al iets te laat bij de opvang aan komt, dan je graag had gewild. Je voelt je al wat geïrriteerd. Je komt ook nog eens in een file terecht, waardoor je 10 minuten later aansluit bij die meeting. Je merkt dat je gefrustreerd reageert wanneer je leidinggevende jou direct bij binnenkomst een vraag stelt over je opdracht. Je voelt spanning in je spieren, hebt misschien een wat boze blik. Reageert feller dan je eigenlijk wilt en vraagt je af waar deze reactie vandaan komt.
Nou kan het zo zijn, dan jouw vader, een aantal jaar geleden een emotie heeft gevoeld, bijvoorbeeld de controle kwijt raken. Omdat hij die emotie geen ruimte gaf, werd het vastgezet in zijn systeem en is het doorgegeven op jou.
Nu bevind jij je in een soortgelijke situatie, de controle kwijtraken. En ervaar jij dus niet alleen jouw emotie, maar ook nog eens de emotie van jouw vader, waardoor jij dus heftiger reageert dan eigenlijk de bedoeling is.
Je kunt dan twee dingen doen.
Je kunt blijven hangen in je irritatie, de emotie vasthouden. “Het is ook altijd hetzelfde!”
Of je kunt nu even je ogen sluiten, even naar binnen keren.
‘Waardoor komt het dat ik mij geïrriteerd en gefrustreerd voel?’
‘Wat wil deze emotie mij duidelijk maken?’
‘Waar in mijn lijf voel ik deze emotie?’
Doordat je de emotie even de ruimte geeft – en dit hoeft dus helemaal niet zo lang te duren,
zorg je ervoor dat de emotie niet vastgezet wordt.
We mogen emoties gaan zien als een boodschap, ze proberen je iets te vertellen over iets wat in jouw systeem zit – en soms ook vertellen dat je iets bij je draagt wat eigenlijk niet van jou is,
maar van een vorige generatie.
Door even stil te staan, naar binnen te keren en te luisteren naar je lichaam,
kun je leren hoe je emoties kunt doorvoelen en erkennen,
in plaats van ze vast te zetten en er voor te zorgen dat het emotionele blokkades worden.
Met NEI kunnen we die emotionele blokkades op een hele zachte manier ook loslaten.
En er voor zorgen dat je minder of geen last meer hebt van je fysieke en mentale klachten.
Met NEI laat je oude patronen los, zul je merken dat je minder getriggerd wordt,
omdat de emoties die hier onder zaten, losgelaten zijn.
Wat zou jij graag los willen laten?
Liefs, Kayleigh